tér

Rómát látni és meghalni

Róma Olaszország fővárosa, lakossága kb 2,5 millió. Kr. e. 753-ban alapították, az ókorban a római birodalom központja volt, ezért a ma Rómába látogató elképesztő mennyiségű, akár több ezer éves építészeti remekművel találkozhat. Róma valóban csodálatos, nem lehet betelni vele. Ha az ember egy hétre vendége az örök városnak, akkor is azon fog gondolkodni hazafelé, hogy mikor tér vissza.

Róma területén található a világ legkisebb független állama, Vatikán, ahol a katolikus egyház központi kormányzata működik. A városállam Olaszországtól és Rómától független, jogilag önálló politikai képződmény, önálló állam, vezetője a mindenkori pápa, mint államfő.

Ha Kishazánkból autóval szeretnénk ellátogatni Rómába, az örök városba, nem érdemes megállás nélkül végighajtanunk az úton, mert például útba esik Firenze, a reneszánsz bölcsője, ahol szintén érdemes eltölteni 1-2 napot, ha már odáig elautózott az ember.

Kilátás a Szent Péter-bazilika – a világ legnagyobb székesegyházának – kupolájából:
Vatikán, a Szent Péter tér a bazilika kupolájából

A Szent Péter-bazilika

A Szent Péter-bazilikába a belépés ingyenes, azonban a hölgyeknek jól fel kell öltözni, hogy beengedjék őket, szoknya, szabad váll felejtős! Szent Péter-bazilika

 

Róma madártávlatból

A műholdképen jól látszik az egész belváros, melyet középen a Tevere szel ketté. Északi partján a csillag alakú Angyalvár, tőle balra Vatikán, a Via della Conziliazione, majd a Szent Péter tér középen az obeliszkkel, és a két szökőkúttal, na és persze a Szent Péter-bazilikával. A folyó másik oldalán fentről lefelé haladva először a Piazza del Popolora lehetünk figyelmesek, és az onnan kiinduló hármas sugárútra. Kicsit lejjebb Észak-Dél irányú teret találunk a város gyomrában, ez a Piazza Navona, egy csodálatos tér, tele művészekkel, és zenészekkel, népszerű találkozóhely is. Tőle jobbra észrevehetjük a Pantheon lyukas tetejű kupoláját, de sajnos a Trevi kutat és a spanyol lépcsőt nem lehet kivenni ezen a képen, pedig ezek is ott vannak, kicsit tovább Keletre. A jobb alsó sarokban jól kivehető a világhíres Colosseum, tőle Nyugatra a Forum Romanum, felette a Victor Emmanuel emlékmű, és balra tőle a Tiberius sziget a folyón.

Róma madártávlatból

Garibaldi szobor

A Garibaldi szobor a Janiculum dombon található a Tiberis nyugati partján. Bár ez a domb a második legmagasabb Rómában, mégsem számít bele a hét dombba, mert az ókori Róma határain kívülre esik.

Garibaldi szobor

A Forum Romanum

Róma egykori fő köztere ma félig romokban, de még így is elképesztően gyönyörű.A Forum Romanum Rómában

      Következő oldal →